16 Nov
16Nov

Herfst boerenkool salade

Deze hartverwarmende seizoenssalade is een mooie weerspiegeling van de herfst; boerenkool, knapperige appel, zoete vijg, pompoenpitjes en granaatappel. Daarnaast staat dit gerecht in een handomdraai op tafel.

Tijd: 20 min.

INGREDIENTEN

2 vijgen in plakjes gesneden

1 appel in plakjes gesneden

1/2 granaatappel pitjes los geklopt

100-150 gram spinazie

100 gram boerenkool (gesneden)

3 dadels in reepjes gesneden

handje pompoenzaden

Dressing

1 sjallot fijn gesneden

3 el olijfolie extra vergine 

2 el appelazijn

1 el vijgenjam of 3 fijngesneden dadels

naar smaak zout en peper

1 tl verse tijm optioneel

Fruit de fijn gesneden sjallot op laag vuur in de olijfolie voor 2-3 minuten. Laat de olijfolie een beetje afkoelen en voeg vervolgens de overige ingrediënten toe. Roer goed (gebruik evt. een staafmixer) zodat er een mooie gladde dressing ontstaat. Proef en voeg evt extra zout en peper toe.

Verwarm een flinke scheut olie op hoog vuur. Voeg de boerenkool, zout en peper toe. Verhit de boerenkool goed door in 2-3 minuten. Zo krijg je niet het idee dat je rauwe boerenkool eet, maar krijgt de boerenkool juist een lekker knapperige bijt.

Voeg alle ingrediënten van de salade bij elkaar. Serveer met de dressing. 

Zoete aardappelsoep met knoflooktoast

Tijd: 25 min.

4 personen

Ingrediënten

3 teentjes knoflook

2 eetlepels zonnebloemolie

1 ui (gesnipperd)

0.5 theelepel kaneelpoeder

0.5 theelepel chilipoeder

1 kilogram zoete aardappel (geschild, in stukken)

1 liter groentebouillon

1 stokbrood (in plakjes)

4 eetlepels yoghurt

Bereiden

Verwarm de grill op de hoogste stand. Halveer 1 teentje knoflooken pers de andere teentjes. Verhit de olie in een (soep)pan en fruit hierin kort de ui en geperste knoflook

Voeg de kaneel- en chilipoeder en zoete aardappels toe en schenk de groentebouillon erbij. Kook circa 15 minuten totdat de aardappelszacht zijn. 

Bestrijk ondertussen de plakjes stokbrood met de gehalveerdeknoflook en gril deze knapperig in de oven. 

Pureer de soep met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper en serveer met de yoghurt en de knoflooktoast.

Salade van pompoen en linzen

Tijd: 25 min.

4 personen

500 g oranje of flespompoen
150 g gare linzen (ca. 85 g gedroogd gewicht)
60 ml limoensap
2 rode uien
1 zoetzure appel, bijv. Elstar
2 takjes tijm, de blaadjes
1 tl kaneel
½ tl chilipoeder
Scheutje extra vergine olijfolie
Zout & peper

BEREIDINGS WIJZE

Pel de ui en snijd ze in vieren. Snijd elk partje in dunne maantjes. Doe in een schaaltje.

Meng het limoensap met peper en zout en giet dit mengsel over de uien. Laat even marineren.

Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

Schil de pompoen en verwijder de pitten en draadjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes en meng ze met een scheut olie, het kaneelpoeder, chilipoeder en 1/2 theelepel zout.

Spreid uit over de bakplaat en bak de pompoenstukjes in 15 minuten gaar en bruin. Controleer met een vork en bak zo nodig wat langer.

Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de appel mét schil in kleine blokjes.

Meng de linzen met de gemarineerde uien, de appel en 1 eetlepel extra vergine olijfolie, zout en versgemalen peper.

Schep de linzen met de pompoen en de tijmblaadjes luchtig door elkaar.

Serveer lauwwarm in de herfst en koud op een warme zomerdag.


Pokébowl met bloemkoolrijst

2 personen

 640 kcal

20 min. bereiden

Ingrediënten

400 g koelverse bloemkoolrijst 

2 el rijstazijn 

2 el sojasaus 

290 g tofu 

100 g radijsjes 

75 g biet julienne 

1 avocado 

175 g verse zongerijpte mangostukjes

 80 g ingelegde gember

Aan de slag

  1. Doe de bloemkoolrijst in een vergiet. Giet er kokend water over, laat uitlekken. Meng de bloemkoolrijst met de helft van de rijstazijn en 1 el gembervocht (bij 2 personen) uit het potje ingelegde gember. Verdeel over diepe borden en laat afkoelen tot gebruik.
  2. Snijd de tofu in blokjes van 1 cm en laat marineren in de sojasaus.
  3. Snijd ondertussen de radijsjes in kwarten. Meng de bietjes met de rest van de rijstazijn. Halveer de avocado, verwijder de pit, schep de avocado met een lepel uit de schil en snijd in blokjes. Halveer de grote stukken mango. 
  4. Verdeel in componenten achtereenvolgens de rode biet, radijs, tofu, mango, gember en avocado in een ronde over de borden met bloemkoolrijst. Zorg dat tussen de rode biet en avocado de bloemkoolrijst nog zichtbaar is zodat er een kleurverloop ontstaat.
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.